כשעמדתי על החוף באורגון מול ה-Sea stacks שפורצים מהמים, הייתה לי תחושה מוכרת מדי. זה נראה כמעט בדיוק כמו הצוקים שצילמתי בסקוטלנד (זוכרים את הפוסט על הפיסיקה של המגדלורים?), רק עם פחות ויסקי ויותר עצי ענק. אבל כשמסתכלים מעבר לצילום היפה, מגלים שצפון-מערב ארה"ב (ה-Pacific Northwest) הוא בעצם הגרסה המודרנית של אותה הנדסה סקוטית שדיברנו עליה בפוסט הקודם.
זה מקום שבו מזג האוויר מכריח אותך לאלתר פתרונות פשוט כדי להצליח לזוז, ומתברר שחלק מהאלתורים האלו הפכו לאימפריות שכולנו מכירים.
חליפת הצלילה למטייל
כשאתה מטייל בוושינגטון (שמכונה "The evergreen state") או באורגון, "גשם" הוא לא מזג אוויר, הוא סטייט אוף מיינד. מי שיוצא פה לשטח יודע שאם הציוד שלו לא אטום לחלוטין, הוא בבעיה. לא פלא שזה המקום שבו נולדו כמה מחברות ציוד הטיולים הגדולות בעולם. Columbia (אורגון) ו-REI (סיאטל) הן לא סתם מותגים; הן פרי פיתוח של אנשים שפשוט רצו להישאר יבשים כשהם יוצאים מהבית.
אפילו בוונקובר השכנה, הרוח הזו הפכה לדיוק הנדסי קיצוני. חברות כמו Arc'teryx הוקמו על ידי מטפסים שבדקו את המעילים שלהם תחת מפלים קפואים כדי להמציא את הרוכסנים האטומים הראשונים. ה-PNW לא המציא את הטבע, הוא המציא את הטכנולוגיה לשרוד אותו.
איך וופל בלגי הפך לאימפריה של Nike
אחרי שדאגת להישאר יבש ב-PNW, אתה צריך לדאוג לא להחליק. מי שטייל באורגון יודע שהכל פה חלק, רטוב ותלול. ביל באוורמן, מאמן ריצה מקומי, שבר את הראש איך לתת לרצים שלו אחיזה (Grip) טובה יותר בבוץ בלי להכביד עליהם.
הפתרון לא הגיע ממעבדה, אלא מהמטבח: בוקר אחד הוא פשוט הסתכל על מכשיר הוופל של אשתו והבין שזאת התבנית המושלמת לסוליה. הוא שפך פנימה גומי נוזלי, הרס את המכשיר, אבל יצר את ה-Waffle Sole הראשונה 🧇 (זה אמור להיות וופל, כן?)
כאן נכנס לתמונה פיל נייט, שהיה אז סטודנט בנבחרת של באוורמן. נייט הבין שהאלתור הזה הוא בסיס לאימפריה, ויחד הם הקימו את מה שכולנו מכירים היום כ-Nike.
כשנייקי הימרה על מייקל ג'ורדן: המהלך ששינה את עולם נעלי הספורט
אבל הגישה הזו, שלא מפחדת לאלתר ולשבור כללים, לא נעצרה בשבילים של אורגון. היא הגיעה לשיא ב-1984, כשנייקי עשתה מהלך שהיה אז בגדר התאבדות עסקית: הם הימרו על כל תקציב השיווק שלהם על רוּקי אחד מהקולג' – מייקל ג'ורדן. הבעיה הייתה שג'ורדן בכלל העדיף את אדידס ולא ממש רצה לחתום איתם.
כדי לנצח, נייקי הייתה חייבת להמציא משהו חדש. הם לא הציעו לו סתם חוזה נעל, אלא מותג שלם על שמו – ה-Air Jordan. כשה-NBA אסרה עליו לנעול את הנעליים בגלל הצבעים ה"לא תקניים" שלהן, נייקי פשוט שילמה קנס של 5,000 דולר לכל משחק והפכה את זה לקמפיין הגאוני ביותר בתולדות השיווק. המסר היה ברור: הנעל הזו כל כך טובה, עד שה-NBA פוחדת ממנה.
האמזונס של וושינגטון (והיער שלא נגמר)
כשמטיילים ביערות של מדינת וושינגטון (וואי, איך אני מתגעגע לפארק אולימפיק!), המילה "קנה מידה" מקבלת משמעות חדשה. אלו לא סתם עצים; זו מערכת לוגיסטית מטורפת של שורשים וגזעי ענק. זה לא מקרי שג'ף בזוס בחר לקרוא לחברה שלו Amazon (למרות שזה סוג אחר של יערות גשם 😏). הוא חיפש ביטוי למשהו אינסופי, רשת שמשתרעת לכל עבר. כשאתה עומד בתוך יער גשם ב-PNW, אתה מבין את ההשראה: מערכת שבה הכל מחובר להכל.
הידעת? החץ בלוגו הולך מ-A ל-Z וזה לא מקרי! (אם אהבתם את זה, פה יש עוד)
החיבור ליער הולך אפילו רחוק יותר – אל תעשיית התעופה. בואינג (Boeing) הוקמה בסיאטל בתוך מחסן סירות מעץ, והמטוסים הראשונים שלה נבנו בכלל משלדות עץ אשוחית (Spruce) מקומי. לפני שהיו מטוסי סילון ממתכת, המהנדסים כאן השתמשו בגמישות ובווקטורים של העצים שצומחים להם בחצר האחורית כדי לכבוש את השמיים.
זה נשמע כמו מדע בדיוני, אבל מתחת לכל עץ שצילמתי כאן משתרעת רשת ה-Mycelium – 'האינטרנט של הטבע'. זו מערכת פטריות שמעבירה משאבים בדיוק לאן שצריך במינימום אנרגיה. חטיבת הלוגיסטיקה של Amazon בסיאטל משקיעה מיליונים וחוקרת בדיוק את המודלים האלו: אלגוריתמים בהשראת הטבע (Nature-Inspired Algorithms) שמחקים את היעילות של הפטריות כדי לנווט חבילות בדרך הקצרה והחכמה ביותר אליכם הביתה.
מיקרוסופט סיאטל: הייטק בתוך בתי עץ
בדיוק כמו המגדלורים הסקוטיים שנועדו להוציא ספינות מהחושך, בסיאטל המציאו את המגדלור הדיגיטלי. ביל גייטס ופול אלן גדלו בתוך ה'חממה' הזו שנוצרה סביב בואינג – סביבה של מהנדסי תעופה וספנות שהיו חייבים למצוא דרך להעביר מידע מדויק בתוך ה'רעש' והערפל של צפון-מערב ארה"ב.
הם לקחו את הצורך הזה בניווט ובדיוק, וניסו לעשות סדר בערפל החדש של המידע. אם המגדלור הסקוטי נתן אור פיזי, התוכנה של סיאטל (Windows) נתנה לנו את הכלים לניווט בעולם הדיגיטלי.
בסיאטל, הקשר הזה הוא לא רק מטאפורה. בקמפוס של Microsoft, המהנדסים יוצאים מהקיוביקלס ועולים לישיבות בתוך בתי עץ שנבנו על האורנים המקומיים. הם משלבים קירות טחב בתוך המשרדים – לא רק ליופי, אלא כטכנולוגיה טבעית לספיגת רעשים וניקוי האוויר. זה המגדלור המודרני: לחזור ליער כדי למצוא את הדרך לתוכנה הבאה.
סצנת הגראנג' של סיאטל: מוזיקה, גשם ופלאנל
אי אפשר לדבר על האזור הזה בלי לדבר על מוסיקת הגראנג' (Grunge). בשנות ה-90, סיאטל הייתה "סוף העולם" – עיר אפורה שבה צעירים נתקעו בגראז'ים כי בחוץ היה רטוב מדי. שם נולד הסאונד של Nirvana ו-Pearl Jam.
זו הייתה תרבות נגד לכל מה שהאייטיז ובמיוחד סגנון ה-Hair metal ייצגו. בזמן שבלהקות כמו בון ג'ובי, מוטלי קרו וטוויסטד סיסטר הכל היה מופק ותאטרלי, בסיאטל המבודדת אנשים רצו משהו אמיתי. הדיסטורשן המלוכלך היה המרד שלהם נגד הפלסטיק של התקופה. אפילו חולצות הפלאנל המפורסמות לא היו אופנה – אלו פשוט היו הבגדים הכי זולים.
סיכום: הרוח של ה-Oregon Trail
כל היזמות הזו חוזרת לנקודה אחת: ה-Oregon Trail. במאה ה-19, זה היה המסע המפרך ביותר למערב. מי שהגיע לכאן היו האנשים הכי עקשנים, כאלו שהגיעו לטבע פראי והיו חייבים להמציא הכל מאפס. בין אם זה פיל נייט עם מכשיר הוופל או ג'ף בזוס במוסך שלו – הם פשוט המשיכו את המסורת של החלוצים (שהלכו בעקבותיהם של לואיס וקלארק): אם אין לך את הכלי שאתה צריך, תמציא אותו.
יצא לכם פעם להגיע למקום שפתאום 'סידר' לכם איזה אסימון בראש? משהו בנוף או אפילו במזג האוויר שגרם לכם לראות דברים אחרת? ספרו לי בתגובות, מעניין אותי אם זה קרה לעוד מישהו.
בתמונה: אני רטוב אחרי לא יותר משתי דקות שהגשם של ה-PNW תפס אותי "על חם"…




1 מחשבה על “החוט המקשר: מה הערפל של סיאטל והעצים של אורגון ניסו להגיד לי?”
וואו…
פוסט נפלא, שחיבר לי דברים שראיתי וחוויתי בספטמבר האחרון באורגון ובוושינגטון, שתי מדינות נפלאות למטיילים, שאינן נופלות מאלסקה.
תודה רבה! ❤️