5 דברים שלא ידעתם על מגדלורים
יום המגדלור
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

5 דברים שלא ידעתם על מגדלורים

  1. המגדלור העתיק ביותר הוא פארוס באלכסנדריה. הבנייה שלו הסתיימה ב-280 לפנה"ס והוא החזיק מעמד עד שרעידת אדמה גרמה לקריסתו במאה ה-14
  2. המגדלור הגבוה בעולם נמצא בערב הסעודית וגובהו 133 מטר
  3. המדינה עם הכי הרבה מגדלורים היא ארצות הברית ויש בסביבות 1000 כאלה
  4. במקור מגדלורים היו מוארים באמצעות אש. רק בשלב מאוחר יותר עברו לאמצעים אחרים
  5. פסל החירות בניו יורק מוגדר טכנית כמגדלור

ועכשיו אפשר להתחיל!

מגדלור - שמש אסוציאציות

מאיפה בכלל בא לי הרעיון לכתוב על מגדלורים?

אמנם אני חובב מגדלורים אבל זה לבד לא מספיק. בגלל שהרבה מהטיולים שלי מתבצעים באיים או על קווי חוף אני גם אוהב לבקר בכאלה. יש בהם משהו חמוד כזה, כי אם תחשבו על זה, תכלס הם תמיד "חיים" על הקצה! 

The lighthouse has been a staple of culture in the world since we built boats to sail the seas. Protection from fog, reefs, rocks and other hazards of the coastline have been signaled by these monoliths of light, even before the advent of electricity. Surprisingly, large fires were lit in the top of the early lighthouses, so ship captains knew not to sail to close to them in order to avoid dangers to their ships.

יום המגדלורים

אבל חוץ מזה, השבוע ב-7.8, ביליב איט אור נוט, חל יום המגדלורים! (האמריקאי) כן, יש יום כזה! חוגגים את ההיסטוריה של כל מיני עזרי ניווט שאין להם מלים בעברית… (Lighthouse, Beacons, Buoys). אפרופו buoy יצא לי לפגוש אותו לראשונה בונקובר וכתבתי עליו כאן.

בלשנות בשקל

התחלתי, איך לא, בחיפוש בלשני. רציתי לבדוק האם בעוד שפות בנוסף לעברית ואנגלית מבנה המלה הוא חיבור בין שתי מלים. אז בגרמנית זה כמו באנגלית.

בשפות הלטיניות לעומת זאת, שימו לב: בצרפתית phare, בספרדתי faro, בפורטוגזית farol, ברומנית ובולגרית far, בטורקית fener ובנורבגית fyr. שמים לב למוטיב החוזר? כולן מגיעות מהמלה היוונית pharos על שם המגדלור באלכסנדרייה שהיה אחד משבעת פלאי תבל של העולם העתיק.

לא ויתרתי ופניתי גם ליעד האהוב עליי, כן כן, איי פארו (דווקא פה אין קשר ל-pharos) ושם מצאתי סיפור מעניין!
היה לי חשוב לא רק לדעת איך אומרים את המלה אלא האם יש לה משמעות, משהו בסגנון "מגדל + אור". מסתבר ששם העצם למגדלור יכול לשמש גם כתיאור לבן אדם, אחד כזה שעוקבים אחריו! אהבתי. ובכל זאת עכשיו צריך להמשיך.

בחזרה לשורש far – מסתבר שיש תחום מחקר כזה, מחקר בנושא מגדלורים, לא פרעונים(!), שנקרא Pharology. אני כבר לא יודע מה יותר מוזר – זה או Vexilology שהוא חקר הדגלים, שגם בו נגעתי קצת בפוסט שלי על דגלי הפרובינציות של קנדה.

מגדלור מיין
Pemaquid Point Lighthouse

רגע של היסטוריה

ההיסטוריה של המגדלור לוקחת אותנו עמוק לתוך העבר. שרידים ועדויות למגדלורים נמצאו כבר במצרים העתיקה (כמו שהוזכר קודם) וגם באימפריה הרומית. בהיסטוריה המודרנית המגדלור הראשון הוקם בבוסטון ב-1716, כשהמטרה הייתה לעזור לאניות המתקרבות לקו החוף בניווט בתנאים קשים – חושך, ערפל, סערות ועוד.

חגיגות יום המגדלור

לא יכולתי לוותר על חגיגות יום משמעותי כזה, לבשתי את "מדי הטיולים" שלי ויצאתי לחגוג! איך חוגגים? לפי המקורות, הולכים למגדלור ומסתכלים עליו קצת. אז נסעתי למגדלורים הקרובים למקום מגוריי (מסתבר שיש בארץ כמה וכמה מגדלורים ביי די ווי). 

בנמל ת"א יש שני מגדלורים – אחד קרוב לרידינג, גדול יחסית שביום רגיל אפשר לעלות עליו אבל דווקא היום עשו שם כל מיני עבודות. קצת דרומית יותר, בחוף גורדון, יש בקצה המזח מגדלור ירוק יפה. הגעתי מוקדם בבוקר אז הייתי די לבד.

כמה מגדלורים שיצא לי לראות בעולם

  • איי פארו – על אחד מבין 18 האיים יש מגדלור מפורסם. א-מ-מה? הדרך אליו לא כל כך מסומנת ולכן התברברתי קצת. בסופו של דבר הגעתי אליו והיה לגמרי שווה את זה! בחזרה הותקפתי ע"י ציפורים רעות. כאן תוכלו לקרוא על החוויה שלי ביום ההוא.
  • נובה סקוטיה, קנדה – זאת הפרובינציה עם הכי הרבה מגדלורים בקנדה! כמה מגדלורים? 150!!! אני ביקרתי באחד המפורסמים, פגיז קוב, שנמצא לא רחוק מהליפקס ובעוד אחד ליד באדק בקייפ ברטון. אבל פה תוכלו לקרוא על עוד כמה.
  • מיין – נושקת לנובה סקוטיה מצד דרום נמצאת מדינת מיין בארה"ב. גם שם יש לא מעט מגדלורים,"רק" 65. ביקרתי בכמה, אבל ללא ספק זה שהכי הרשים אותי היה Pemaquid עליו כתבתי פה.
  • ונקובר איילנד – על החוף המערבי, ליד יוקלולט פגשתי מגדלור "גוץ", אבל עדיין.
  • אירלנד – בזמן נסיעה על ה-Wild Atlantic Way קפצתי לביקור במגדלור לופ הד. אבל מה שעוד קרה באירלנד זה שהייתי בכנס TBEX של travel bloggers (סיכמתי אותו בפוסט אורח בבלוג של יונית צוק).
    בכנס פגשתי זוג פנסיונרים בריטיים עם בלוג על החיים הטובים. פשפשתי בכרטיסי הביקור שאספתי בכנס כי זכרתי שהיא אמרה לי משהו על מגדלורים ואכן יש בבלוג פוסט עם 60 מגדלורים!
  • סקוטלנד – על האי סקאי (המדהים!) נסעתי לראות את Neist Point
Amphitrite Point Lighthouse
Amphitrite lighthouse, Vancouver Island
Peggy's Cove
Peggy's Cove, Nova Scotia
Neist Point lighthouse
Neist Point lighthouse, Scotland
מקווה שהצלחתי לעשות לכם קצת חשק למגדלורים!
ברור שאשמח לשמוע איזה מגדלורים אתם ראיתם ואיפה
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
ערן ברימן - מטייל עם חיוך

נעים מאוד, אני ערן. נולדתי וגדלתי בת"א ואולי בגלל זה אני כל כך צמא לטבע ירוק וקריר. יצר ההרפתקנות שלי והמשיכה לבעלי חיים גדולים ו"חמודים" גורמים לי למתוח את הגבולות ולטייל למקומות קרים ורחוקים.

עוד עליי

פוסטים נוספים בנושא

תגובות ושאלות

19 מחשבות על “5 דברים שלא ידעתם על מגדלורים”

  1. היום 23.8 חובבי הרדיו חוגגים את יום המגדלורים ומקימים תחנות שידור ליד המגדלורים בארץ. ידעתם למשל שיש מגדלור במכמורת?

    1. The Laughing Traveller

      את יודעת למה הם חוגגים אותו לא בתאריך המקורי שלו?
      לא בטוח שידעתי לגבי המגדלור במכמרות, טוב לדעת! 🙂

  2. איזה פוסט יפה! ראיתי לא מזמן תכנית בטלוויזיה על מגדלורים שהפכו אותם לבתי מגורים מעוצבים, מעניין אם יש כאלו שניתן ללון בהם לכמה לילות ..

    1. The Laughing Traveller

      כן, יש כאלה 🙂
      האמת שבעקבות הפוסט חשבתי להגיע לכזה בטיול הקרוב שלי אבל זה לא מסתדר…

  3. גם אני אוהבת אותם, פחות לטפס ויותר לראות.. זכור לי אחד קסום במיוחד בשמורת טבע נידחת בצפון אנגליה. אחד המקומות המיוחדים ביותר שביקרתי בהם. קראתי גם פעם ספר על אדם שזוהי עבודתו והוא חי עם משפחתו ליד המגדלור ומתפעל אותו. זה היה מאוד מעיניין כי זה חיים מאוד לא פשוטים ובודדים.

    1. The Laughing Traveller

      כן, מדובר על מקצוע שקצת עבר מהעולם אבל הוא היה די מבודד.
      את יכולה לנסות להזכר איפה זה היה בצפון אנגליה? מסקרן…

  4. ברק מגדלור מתנועע
    לב של מלאך מתגעגע…
    איזה פוסט חמוד ומושקע. עכשיו אתה צריך לנסוע לאיסלנד. נראה לי שצילמתי שם את כולם.
    ממליצה על הסרט ״אור בין האוקיינוסים״ שמגלם בין השאר את כל המסתורין והרומנטיקה סביב מגדלורים.

  5. פוסט מקסים ערן.
    אתה חייב עכשיו לתכנן את הטיול לאיי אורקני מרובה המגדלורים. וכל אחד יפה מהשני ובדרך כלל ניצבים על המצוקים ולידם מושבות עופות. מדהים!!!

  6. איזה פוסט חמוד, ערן! אני מאד אוהבת פוסטים כאלה שמקיפים נושא נבחר 360 מעלות. עשית לי חשק לצאת לתור אחר מגדלורים בעולם. בישראל אני מכירה את זה של חיפה כמובן – שנמצא במרום סטלה מאריס. הוא נמצא במתחם מתקן של חיל הים, אז הוא לא נגיש אבל אפשר לראותו ממספר נקודות. גם במפרץ הקטנטן של כפר הדייגים שבג'סר אזרקא יש שני מגדלורי "צעצוע" 🙂 שמכוונים את סירות הדייג אל תוך הנמל.

    1. The Laughing Traveller

      תודה אורה! כן, על המגדלור בסטלה מאריס שמעתי אבל לא יכולתי להגיע…
      לא ידעתי על ג'סר אזרקא – מעניין! נשמע חמוד

  7. נהניתי מאוד מהפוסט הזה – גם מהסקירה ההיסטורית, גם מפינת הלשון העברית (ובעצם הלטינית) ומהכל.
    אני חושבת שמגדלורים שולחים אותנו אל העבר, אל המסתורין של החיים הבודדים של מפעילי המגדלור, אל סיפורים על ים סוער ובטח יש עוד דברים שאני לא חושבת עליהם עכשיו.
    יש מגדלור בסטלה מאריס בחיפה.
    ומטיולים בעולם מה שאני זוכרת עכשיו זה את המגדלורים שראיתי במוזיאון פתוח ביפן. היו שם כמה שנבנו על ידי הבריטים באיים מבודדים. הבריטים בנו בתים בריטיים למהנדסים ולאנשי המקצוע שהגיעו ליפן לצורך המשימה. בכניסה למוזיאון יש בית קפה/תה אנגלי בהשראת המגדלורים והבתים של הבריטים באי.

    1. The Laughing Traveller

      כן, הגיוני שביפן יהיו לא מעט מגדלורים.
      ונכון שפעם באמת היה מקצוע כזה של שומר/מפעיל מגדלור ובטוח יש עם זה כל מיני סיפורים…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הזמינו את אחת ההרצאות שלי

המסע בעקבות כלבי הים הלבנים

 המסע הארוך אל עבר אחת התינוקיות הקרות בעולם, שם פגשתי בכלבי ים שרק נולדו

רוצה לשמוע עוד?

בהרצאות שלי אפגיש אותך עם לוויתנים, דובי קוטב, אריות ים וציפורים נדירות

אשמח לחזור אליך עם פרטים לגבי הזמנת אחת מההרצאות שלי

מקווה שנהנית מהכתבה!

לשלוח לך מייל כשעולה תוכן חדש לאתר?

יעדים מרתקים, טבע ובעלי חיים אצלך באינבוקס ולא יותר מפעם בשבועיים למצטרפים לרשימת התפוצה
דילוג לתוכן